Barnsteen

Barnsteen (Onjuist ook wel Amber genoemd, naar de Engelse benaming) is hars dat keihard geworden is en daardoor als een steen aanvoelt. De meest verbreide theorie is dat dit is gebeurd in een proces van miljoenen jaren. Dat barnsteen uit boomhars is ontstaan, werd pas in 1757 door de Russische wetenschapper Lomonosov bewezen. De oudste barnsteen stamt uit het tertiaire tijdperk, van 66 tot 2,6 miljoen jaar geleden. De hars komt uit een boom tevoorschijn en op weg naar de grond vangt het insecten, planten en kleine dieren op, dit zijn zogenaamde insluitsels.

 

Op de bodem van de zee wordt ruwe barnsteen vandaag de dag vooral in de Oostzee bij en in de Noordzee ten noordoosten van Engeland gevonden. Daar komen vissers regelmatig grotere en kleinere stukken tegen in hun netten. Ook vinden mensen op de Waddeneilanden of op de Noordelijke kusten van Nederland en Duitsland na een storm regelmatig stukken barnsteen die op het strand zijn aangespoeld.

 

Wij bij GeMineral hebben 3 soorten barnsteen, Baltische Barnsteen en Indonesische Barnsteen.

 

- De Baltische barnsteen. Deze hebben vaak geel tot een oranje (honingachtige) kleur. De bekendste ontdekkingsplek van Europa is de Baltische regio. Amber is vooral overvloedig aanwezig aan de kusten van Polen en de Baltische republieken.

 

- De Indonesische barnsteen. Deze zijn afkomstig uit Sumatra, Indonesië. Deze hebben op het eerste oog een diepere roodbruine kleur, maar met beter licht kleuren ze blauw. Deze verschijning werd in 2012 ontdekt en daarmee was blauwe barnsteen een feit. 

 

- De Kopal. Deze komen uit Madagaskar en worden ook wel jonge barnsteen genoemd (enkele duizenden jaren oud). Deze stukken zijn nog niet helemaal gefossiliseerd, en kan nog ingesloten oliën bevatten.